De främsta hockeyligorna

För de sportintresserade är det ingen hemlighet att det är framförallt en liga som dominerar sett till intresse och kvalité. Den stora drömmen för alla ishockeyspelare är nämligen att få spela i National Hockey League, NHL. I NHL deltar lag från USA och Kanada där de först spelar en grundserie från oktober till april innan de 16 bästa lagen gör upp om mästartiteln i Stanley cup-slutspelet. Ligan kryllar av världsstjärnor och förutom spelare från USA och Kanada finns många spelare från exempelvis Sverige, Finland, Ryssland, Tjeckien och Slovakien i ligan. NHL grundades redan 1917 och bland de främsta spelarna som i dag deltar i ligan finns Sidney Crosby, T. J. Oshie, Aleksandr Ovetjkin, Jevgenij Malkin och Henrik Lundqvist.

En annan liga som på senare år också lockat flera storspelare är den ryska motsvarigheten till NHL som heter KHL, Kontinental Hockey League. I KHL finns i dag lag från Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Lettland, Slovakien, Kina, Kroatien och Finland. Ligan grundades 2008 och upplägget är i stort sett likadant som i NHL där lagen först spelar en grundserie innan de 16 bästa lagen spelar slutspelet som heter Gagarin Cup. De främsta spelarna i ligan kommer från Ryssland och värda att nämnas är exempelvis Ilja Kovaltjuk, Vadim Sjipatjov och Sergej Moziakin.

Efter NHL och KHL är det många som rankar Svenska hockeyligan, SHL, som den tredje starkaste i världen. Tidigare hette den högsta ligan i ishockey för herrar i Sverige Elitserien men inför säsongen 2013/2014 bytte ligan namn till SHL. Att SHL är den främsta ligan i Europa kan bekräftas av det faktum att det endast är svenska lag som hittills har vunnit Champions Hockey League, CHL. I CHL möter de främsta lagen i Europa varandra och sedan starten säsongen 2014/2015 har turneringen två gånger vunnits av Frölunda och en gång av Luleå.